1)      محل نشستن:

در سفره های رسمی یا دیپلماتیک باید منتظر شوید تا محل نشستن شما را صاحبخانه نعیین کند. در مهمانیهای بزرگتر محل نشستن شما با کارت ظریفی مشخص شده.

یعنی نمیشود همینطوری سر را انداخت پائین و هرکجا که دوست داشت، نشست.

اما این محل نشستن چطور تعیین میشود:

-          بهتر است آقاو خانم میزبان در دو انتهای میز غذاخوری و یا در وسط میز روبروی یکدیگر بنشینند.

-          اگـر فرد مهمی میهمان بود می باید وی سمت راسـت خانم میزبان و همسرش سمت راست میزبان آقا نشانده شود.

-          بطوری کلی طرز قرار گرفتن میهمانان باید طوری ترتیب داده شود که هیـچ دو مـــرد و هیچ دو زنی کنار یکدیگر قرار نگیرند.

-          زوج متاهل باید روبروی یکدیگر و زوج نامزد باید در کنار یکدیگر بنشینند.

-          بهتر است گروههای سنی در کنار یکدیگر بنشینند به طوری که بزرگترهای فامیل در راس میز و جوانترها سمت دیگر.

-          بهترین جا برای یک خانم میهمان،سمت راست آقای میزبان است و جای یک آقای میهمان،سمت راست خانم میزبان است. در ایران خانم و آقا در وسط میهمانان کنار میز می نشینند تا به پذیرایی از آنها مسلط باشند و بالای میز مخصوص میهمانان یا میهمانی است که به افتخارش میهمانی ترتیب داده شده است و یا به دلیل سن بیشتر،یا شغل مهمتر و یا اولین حضورش در خانه ی میزبان،لازم است احترام بیشتری درباره اش مبذول شود.

 

2)      طرز نشستن:

-          در روی صندلی راست و مستقیم بنشینید هیچگاه بجلو و یا عقب خم نشوید.

-          هنگامی که از غذا خوردن فارغ شدید دستتان را روی زانو و یا میز (مـچ دست روی لبه میز) قرار دهید. هیچگاه هنگام صرف غذا آرنج خود را روی میز قرار ندهید.

-          هنگام صرف غذا خم نشوید و صورت خود را به سمت غذا نبرید بـلکه غذا را توسط قاشق و چنگال بسمت دهان خود ببرید.

-          تا جای ممکنه از حرکات غیر لازم اجتناب کنید.

-          هنگام صرف غذا خود را نخارانید، سرفه نکنید و بینی خود را تمـیـز نـکنـیـد. هـرگـاه خواستید عطسه کنید حتما جلوی دهان و بینی خود را با دستمال بگیرید.

-          هنگام صرف غذا سر خود را شانه نکرده و یا با لوازم روی میز بازی نکنید. بـا صدای بلند نیز صحبت نکرده و دستکش نیز دست نکنید.

 

3)      لوازم روی میز:

الف) دستمال سفره:

-          دستمال سفره را هنگام آغاز صرف غذا بشکل بسیار آرام و متین باز کرده و روی زانو قرار دهید. تا انتهای صرف غذا باید همان جا باقی بماند.

-          از دستمال سفره باید تنها برای تمـیز کردن مختصر دهان استفاده کرد و نه صورت و یا پیشانی.

-          پیش از نوشیدن مایعات لبهای خود را بـا دسـتـمال پاک کنید تا جای لک چربی روی لیوان شما نمایان نگردد.

-          پاک کردن لب هم با حرکات ملایم کوتاه فشاری و نه اینکه لب و لوچه را محکم به دستمال بمالید.

-          اگر خــواستـید صندلی خود را برای مدت کوتاهی ترک کنید باید دستمال سفره خود را روی صندلی قرار دهید که دیـگـران و پیـش خــدمت متوجه آن گردند.

-          هنگام پایان یافتن صرف غذا دستمال را به آهستگی از روی زانو برداشته و آرام از میانه آن گرفته در کنار بشقاب، سمت چپ خود قرار دهید. (در وسط بشقاب کثیف و اینها نگذارید) آنرا تا و مرتب نکنید؛ باید مشخص گردد که استفاده شده است.

ب) بشقاب و کارد و چنگال:

-          طـرز چــیدن میز معمولا به این قرار است: بشقاب در وسط، قاشق، کـارد و لـیـوان سمت راست و چنگال، دستمال سفره و نان سمت چپ.

-          بر عکس آنچه بیشتر مردم میترسند استفاده از قاشق و چنگالها بسیار آسان است.

-          تعداد کاردها و چنگالها بر حسب تعداد سرو چیده شده است. در اولین سرو از منتهی الیه خارجی آغاز کرده و در هنگام تعویض بشقاب از جلوی شما برداشته میشود.

-          چنگال و قاشق کوچک بالای بشقاب برای دسر است.

-          هیچ گـاه کـارد و چـنـگال و قـاشقی را کــه استـفاده کرده اید را مجددا روی میز قرار ندهید بلکه آنها را روی بشقاب بگذارید.

-          هنگامی که صرف غذایتان پایان یافت بـاید کارد و چنگال خود را به صـورت اریـب روی بشـقـاب قـرار دهـیـد. اگــر هـم خواستید که میز را برای مدت کوتاهی ترک کنید، بـاید کـارد و چنگال را بصرت ضربدری روی بشـقاب قرار دهید تا دیگران و پیشخدمت مطلع گردند که شما بازخواهید گشت.

-          اگـر قـاشـق و یـا کـارد و چـنـگال شـما بـه زمیـن افـتاد آن را بـردارید و به میزبان و یا پیشخدمت بدهید و تمیز آن را درخواست کنید.

-          هنگامیـکه غذا خوردنتان پایان یافت هیچگاه بشقابتان را به سمت جلو هل ندهید این عمل خلاف آداب معاشرت میباشد.

-          کارد و چنگال و قاشقتان را مثل پرچم در دست نگیرید و در هوا به احتراز در نیاورید.

-          کارد را مثل چماق در دست نگیرید.

 

4)      سرو عذا:

-          در مهمانیهای رسمی پیشخدمتها دور میز میچرند و غذا را بترتیب سرو میکنند (انواع سفره ها را بعداً توضیح خواهم داد).

-          غذا باید در جهت عقربه های ساعت و از چپ به راست سرو میگردد. همچنین غذا از سمت چپ افراد سرو شده و ظروف غذا از سمت راست میهمانان جمع آوری میگردد.

-          پیش از آن کـه مـیـزبـان شـروع بـه صـرف غـذا نکرده و یا اجازه صرف غذا را نداده نباید شروع به صرف غذا کرد.

-          در حین غذا بهیجوجه نباید میز غذا را ترک کنید مگر در موارد اضـطراری مانند رفتن به دستشویی و یا داشتن حالت تهوع. در ایــن هنگام عذر خواهی کنید و میز را ترک کنید.

-          اگر چیزی روی میز خواستید که دستتان به آن نمیرسید خـودتان سعی نکنید آن را بردارید بلکه از فردی که به آن نزدیک است بخواهید که آن را به شما بدهد.

-          هرگاه فردی از شما درخواست نمک و یا فلفل نمود، هـم فلـفل و هم نمک را به وی بدهید حتی اگر فرد تنها یکی از این دو را درخواست کرده باشد.

 

5)      طرز غذا خوردن:

-          برای بریدن و خردکردن غذا چنگال را با دست چپ و کارد را با دسـت راست گرفته و سپس با چنگال آن چیزی را که می خواهید ببرید محکم نگاه داشته و با چاقو آنرا ببرید. (چنگال و کارد را بشکل عمود بر بشقاب بکار نبرید) سپس چنگال را به دست راست منتقل و میل کنید.

-          حین صرف غذا مشغول محاوره های دلنشین و مطـبـوع گـردید و از موضوعات بحث انگیز پرهیز کنید.

-          اگر تکه هایی از غذا میان دندانهایتان گیر کرد با عذر خواهی میز را تـرک کـرده و بــه دستشویی بروید سپس آن را خارج کنید.

-          آرام و با حوصله غذا بخورید. غذا خوردن شتابزده بی حرمتی به میزبان میباشد.

-          لقمه های کوچک برداشته و با دهان بسته غذای خود را بجوید. هیچ گــاه بـا دهان باز غذا را نجوید و یا با دهان پر صحبت نکنید.

-          هیچگاه پیش از چشیدن غذا به آن ادویه اضافه نکـنـیـد ایـن عـمل بی احترامی به میزبان و آشپز میباشد.

-          هرگاه سوپ داغ بود برای خنک کردن به آن ندمید بلکه صبـر کنـیـد تـا خــودش خنک گردد. چای را نیز برای خنک شدن در نعلبکی نریزید.

-          هنگام صرف سوپ قاشقتان را تماما بداخل دهان نبرده و هورت نکشید بلکه از لبه قاشق سوپ را اندک اندک بنوشید.

-          برای خارج کردن استخوان و یا غضروف غذا را از قاشق و یا چنگال کمک بگیرد (نه با دست) و آن را گوشه بشقاب خود قرار دهید.

-          غـذاهـایی را کـه شمـا مـجازید با دست بخورید عبارتند از: تکه نان، بلال، گـوشـت دنـده هـا، بال و استخوان مرغ، ساندویچ، میوه های کـوچـک.

-          نانتان را با کارد نبرید.

 

6)      چند نکته دیگر:

-          عمدتاً سر سفره سیگار کشیده نمیشود. اگر مرسوم باشد اغلب پس از صرف لیکور پس از دسر، گارسونها تعارف خواهند کرد.

-          به هیچ عنوان سر و صدای از بشقاب و قاشق و چنگالها در نیآورید.

-          بیصدا (بدون ملچ ملوچ و..) غذا بخورید.

-          هـرگـاه چـیـزی را ســهوا روی لباس میهمان دیـگـری ریخـتـیـد بـا خـونسـردی از وی عذرخواهی کرده و بگذارید خود فرد و یا پیشخدمت آن را تمیز کند خودتان اقدام بـه تمیز کردن لباس فرد نکنید.

-          از واژه های "متشکرم" و "لطفا" در میز غذا بسیار استفاده کنید.

-          اگر حشره، تار مو و یا هر چیز دیگری را در غذای خود یافتید آن را اعلام نکنـید بلکه مخفیانه آن را از غذایتان خارج کنید.

-          همیشه در انتهای صرف غذا از مـیـزبـان و یـا آشــپز تشکر کرده و از غذا تعریف کنید حتــی اگــر غذا زیاد هم خوشایند نبود باز تشکر کنید. لازم نیـست دروغ بگویـیـد، مـثـلا میتوانید از سس غذا تعریف کنید.

-          سعی کنید رومیزی را تا انتهای صرف غذا پاکیزه نگاه دارید.

-          اگر ندانستید چگونه باید غذا را میل کنید، کمی مکث کرده و زیر چشمی به دیگران نگاه کنید

yahyaee